Dieta paleo ma ograniczyć spożywanie tłuszczy, co nie oznacza, że jest dietą beztłuszczową, jednak nie dopuszcza do naszego organizmu tzw. „złego tłuszczu” a jedynie dostarcza tłuszczów dobrych, zawartych np. w rybach. Dieta ogranicza także ilość węglowodanów, jak również zawiera dużo niskotłuszczowego białka, które ułatwia utrzymanie dobrej wagi. Głównym założeniem paleodiety jest wyeliminowanie z naszych posiłków zdobyczy cywilizacji rolniczej przede wszystkim roślin strączkowych, zbóż, nabiału, ziemniaków a także soli czy pieprzu. Zalecane jest natomiast włączenie do codziennej diety chudego mięsa, świeżych owoców i warzyw, a także owoców morza.  

Warto pamiętać, że dieta paleo to sposób życia a nie doraźna dieta odchudzająca. W związku z tym powinniśmy włączyć do naszego codziennego planu trochę ruchu, szczególnie tego na świeżym powietrzu np. bieganie czy spacery. Zwolennicy paleodiety podkreślają, że właśnie tak robili nasi przodkowie i niepotrzebne były siłownie czy specjalne ćwiczenia fitness. Dieta paleo zapoczątkowana w Stanach Zjednoczonych, cały czas zdobywa nowych zwolenników. Doceniły ją nie tylko osoby odchudzające się, ale także sportowcy, dietetycy i lekarze. Paleodieta pokazuje, że jedząc produkty, do których jesteśmy genetycznie przygotowani możemy uniknąć wielu chorób i zyskać dobre zdrowie i wygląd.


Przykładowy jadłospis na trzy kolejne dni tygodnia:

Poniedziałek

  • Śniadanie – czerwony grejpfrut, filiżanka kawy bez zawartości kofeiny, krewetki, najlepiej ugotowane na parze.
  • Lunch – zielona sałata z sosem do sałatki rosyjskiej, z zawartością kwasów omega3 oraz chude kotlety wieprzowe przyrządzone na grillu, z sosem malinowym. Woda mineralna do popicia.
  • Obiadokolacja – według własnego uznania.
  • Przekąski w ciągu dnia - kawałki chudej wołowiny, spożywane na zimno lub pokrojony w słupki ogórek zielony.

Wtorek

  • Śniadanie – melon i świeże borówki, z dodatkiem orzechów włoskich. Do tego kleszcze kraba gotowane na parze oraz filiżanka kawy bezkofeinowej do popicia.
  • Lunch – zielona sałata z sosem do sałatki rosyjskiej, z zawartością kwasów tłuszczowych omega3 oraz flądra pieczona na grillu, skropiona sokiem z cytryny i posypana koperkiem. Do popicia potrawy można wykorzystać bezalkoholowe wino musujące.
  • Obiadokolacja – kawałki pomidora i awokado, zmieszane z czosnkiem i pieprzem Cayenne w proszku. Kotlety cielęce, kalafior gotowany na parze z dodatkiem soku z cytryny, marchewka w słupkach, sałatka owocowa oraz mrożona herbata ziołowa do popicia.
  • Przekąski w ciągu dnia - seler naciowy i słupki marchewki, maczane w specjalnym sosie do warzyw oraz niesolone orzechy makadamii.

Środa

  • Śniadanie – truskawki (świeże lub mrożone), omlet wykonany z dwóch jajek, ze szpinakiem, pieczarkami i cebulą, usmażony na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do popicia woda z kawałkiem cytryny.
  • Lunch – pikantny kurczak, usmażony na grillu razem z warzywami gotowanymi na parze. Do popicia napój gazowany z serii light.
  • Obiadokolacja – pieczarki marynowane, Lucjan czerwony w pikantnym sosie, dynia faszerowana korzenna, pieczone jabłka z orzechami i cynamonem na deser. Do popicia kieliszek wina.
  • Przekąski w ciągu dnia - kawałki wołowiny na zimno, suszone jabłka.


Wszystko co znajduje się na tej liście możesz bez obaw spożywać.


  • Chude mięso każdego pochodzenia,
  • Owoce morza,
  • Ryby,
  • Owoce,
  • Warzywa pozbawione skrobi.

Te produkty należy wykreślić ze swojego jadłospisu.


  • Nabiał,
  • Zboża,
  • Rośliny strączkowe,
  • Gotowe produkty.