Promocje

Katalog

Diety

Diety
Dieta odchudzająca – czyli taki sposób odżywiania, który pomaga zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej i zrzucić zbędne kilogramy. Dieta powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników zapewniających prawidłowe wewnątrzustrojowe funkcje organizmu.

Diety  Jest 50 produktów.

Podkategorie

  • Herbalife
    Dieta Herbalife, to zbilansowany sposób odżywiania, dzięki któremu organizm funkcjonuje sprawnie, zdrowo, bez uczucia głodu i poddenerwowania. 
    Dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ogromną dawkę energii w walce z nadwagą, a także poprawia koncentrację i orzeźwia ciało.
    Nie ma w tych produktach odchudzających leków, terapii farmakologicznej, hormonów, ani innych czynników syntetycznych, które miałyby pomagać w utracie wagi.

    Program Herbalife pozwala szybko osiągnąć satysfakcjonujące wyniki w procesie odchudzania, wpływając na Twoją motywację i poprawne odżywianie.
    Podstawą każdej diety Herbalife, jest Koktajl Odżywczy. Jest to posiłek w szklance, który zastępuje śniadanie, a jeśli oczekujesz szybszych efektów dodatkowo kolację. Zawiera on tylko 220 kcal na porcję. Takiego koktajlu nie sporządzi się samemu, gdyż jest to doskonale wyselekcjonowana mieszanina protein sojowych i składników odżywczych w proszku, do samodzielnego przygotowania koktajlu na bazie mleka.
    Podstawa diety to : 3 x BŁONNIK  2 x KOKTAJL- śniadanie i kolacja  1 x OBIAD - taki jak lubisz.

    Produkty Herbalife mogą być sprzedawane wyłącznie przez niezależnych dystrybutorów, dlatego nie znajdziesz ich w naszym sklepie. Jednakże rekomendujemy Ci zaufanego dystrybutora, gwarantującego profesjonalizm i wsparcie w odchudzaniu. Kliknij na logo 5kilomniej.pl, aby przejść do sklepu Herbalife.

    Kliknij i wejdź na ->> www.5kilomniej.pl

  • Dukana
    Dieta Dukana oparta jest o cztery fazy odchudzania: od najbardziej wymagającej, wpisanej w pewne ramy i skutecznej, do najbardziej otwartej i stabilizującej. Stosując się do zaleceń  diety uzyskasz idealny cel: chudnąć naturalnie, szybko i na stałe utrzymać wagę. Dwie fazy diety, stworzone są aby zrzucić zbędne kilogramy, dwie kolejne, aby ich nie przybrać ponownie!  

    Plusy dla Dukana za:

    szybkie efekty w postaci spadku masy ciała;
    - poprawę stanu skóry ze względu na zwiększone spożycie kolagenu i białka zwierzęcego;
    - radykalnie zmniejszone spożycie cukru i słodyczy oraz produktów wysoko przetworzonych, takich jak „fast-food” i dania gotowe.


    Minusy dla Dukana za: 

    - naukę złych nawyków żywieniowych;
    brak urozmaicenia
    wysokie spożycie soli
    brak błonnika pokarmowego

                                   

     CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Kapuściana
    Dieta kapuściana to dieta bardzo modna znana i szybka dieta. Kapsułka diety kapuścianej to nowoczesna specjalnie skomponowana dieta, zawierająca koncentrat z białej kapusty oraz naturalne koncentraty warzywne i witaminy. Dieta została przygotowana wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatków chemicznych, przez co jest doskonale przyswajana przez organizm.

    Dieta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit. Nie tylko przyspiesza metabolizm ale także blokuje częściowo wchłanianie spożytych tłuszczów. Pozwala uwolnić organizm z toksyn, dzięki szerokiemu spektrum składników odżywczych poprawia witalność i samopoczucie. 

    Suplement diety wspomagający odchudzanie, zalecany dla osób odchudzających się, prowadzących siedzący tryb życia lub mających tendencje do tycia. Regularne zażywanie kapsułek diety kapuścianej pomaga w szybkiej redukcji masy ciała bez poważnych wyrzeczeń. 

    Dieta Kapuściana w kapsułkach to produkt wspomagający naturalne procesy zachodzące w organizmie podczas odchudzania i pomagający w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Tabletki zawierają wyciągi z warzyw, które znajdują się w przepisie na zupę kapuścianą, dlatego efekt działania jest podobny do tego, który można osiągnąć podczas stosowania klasycznej diety.


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Dieta 3D
    Dieta 3D chili jest stworzona dla osób, które bez głodówek i wspomagaczy w postaci suplementów diety chcą stracić zbędne kilogramy. Dieta 3D chili została zaprojektowana w taki sposób, że każdy posiłek jest dobrany do szybko zmieniających się potrzeb odchudzającego.

    Chudnie się dzięki odpowiednio dobranym przyprawom (nie tylko chili!) poprawiającym przemianę materii. Dieta 3D chili powinna trwać min. 30 dni. Dopiero po 2 miesiącach powinnaś zrobić sobie miesięczną przerwę, by organizm "odpoczął" od pikantnych przypraw. Podczas stosowania diety 3D chili należy przyjmować 2 litry płynów dziennie, najlepiej w postaci wody mineralnej z cytryną, limonką, listkami mięty lub melisą.

    diecie 3d chili stosujemy trzy grupy przypraw:

    • przyprawy czerwone, które przyspieszają metabolizm i niszczą tkankę tłuszczową – curry, pepperoni, pieprz czarny, papryka, chili
    • przyprawy żółte, które ułatwiają trawienie, poprawiają krążenie oraz hamują apetyt – kardamon, imbir, cynamon
    • przyprawy zielone, które działają stabilizująca i łagodząc na układ pokarmowy – mięta, tymianek, szałwia, oregano, bazylia


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Atkinsa
    Główną zasadą omawianego tutaj programu żywieniowego jest spożywanie tłuszczu, gdyż pozwala to zgubić … właśnie tłuszcz zalegający w naszych ciałach. Jak to jest w ogóle możliwe? Doktor Atkins wysunął wniosek, że tłuszcze powinny stanowić 60% dziennej dawki kalorycznej. Jednocześnie, niezwykle istotne jest ograniczenie węglowodanów.

    Dzięki temu właśnie w naszym organizmie dochodzi do spalania zgromadzonego nadmiaru tłuszczu. Nie bez znaczenia jest tutaj fakt, że stosowanie diety Atkinsa prowadzi do zmiany procesu przemiany materii i lekkie zakwaszenie krwi. Dzięki temu, znacząco zmniejsza się nasze uczucie łaknienia.

    Dieta Atkinsa - niskowęglowodanowa

    Stek, szynka i kiełbasa - mimo że walczysz z nadwagą te produkty możesz jeść do woli. Do swojej diety dr Atkins bez trudu przekonał m.in. gwiazdy Hollywood (np. Beyonce i Halle Berry). Nic dziwnego, skoro odchudzając się można sobie jednocześnie pozwolić na mięsne przysmaki. Według niego, ograniczając węglowodany do minimum zmienia się przemiana materii. Krew nieco się zakwasza i zmniejsza się uczucie głodu. Dlatego jeść możesz dowoli, ale tylko produkty dozwolone. Jeśli surowo przestrzegasz zaleceń niskowęglowodanowej diety Atkinsa zrzucisz ok. 3-5 kg miesięcznie.



    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Allevo
    Dieta Allévo to nowoczesny program kontroli wagi, oferujący indywidualny plan odchudzania, niskokaloryczne posiłki o zbilansowanym składzie (zupy i koktajle), zamienniki posiłków (batony) oraz produkty uzupełniające (Allévo Weight Loss - błonnik pokarmowy Dieta Allévo obejmuje: - dietę bardzo niskokokaloryczną (VLCD) w postaci zup i koktajli- zamienniki posiłków w postaci batonów- błonnik pokarmowy Allévo Weight Loss, który minimalizuje uczucie głodu.

    Dieta Allevo składa się z 3 faz

    1. Faza startowa

    Trwa maksymalnie dwa tygodnie. Polega na 100% zamianie posiłków na produkty Allevo (łatwe w przygotowaniu zupki i koktajle). Dzienną dietę wymienia się na 5 torebek Allevo w przypadku kobiet i 6 torebek dla mężczyzn. Posiłki powinny być spożywane pięć razy dziennie w regularnych odstępach czasu (np. o godz. 8:00, 11:00, 14:00, 17:00, 20:00). 

    2. Faza utraty wagi

    Na tym etapie specjalnie dla ciebie ustalona zostaje dieta. Dzięki niej nie musisz zupełnie rezygnować z jedzenia. Spożywasz 2-3 posiłki dziennie i uzupełniasz dietę 2-3 porcjami Allevo. Posiłki powinny być małe. W tej fazie należy też pamiętać o codziennym wysiłku fizycznym.


    3. Faza stabilizacji

    Jadłospis komponuje się w oparciu o normalne produkty, jednak codzienną dietę można od czasu do czasu uzupełniać saszetkami Allevo, zwłaszcza gdy nie ma możliwości zjedzenia odpowiednio zbilansowanego posiłku, lub raz w tygodniu jeść tylko produkty Allevo. Należy pamiętać też o ćwiczeniach.



    * Stosowanie tej diety należy rozpocząć po konsultacji z lekarzem.


    CZYTAJ Więcej >>

  • Kopenhaska
    Dieta kopenhaska należy do najbardziej restrykcyjnych diet, jakie stosują osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Rygorystyczne zalecenia dietetyczne polegają na znacznym ograniczeniu spożywania węglowodanów i cukrów oraz ograniczeniu kaloryczności posiłków. Pożądane efekty przynieść ma reżim, pozwalający na jedzenie posiłków, których łączna wartość kaloryczna nie przekracza 1000 kalorii. Dieta narzuca ścisły rygor dotyczący jadłospisu i godzin spożywania posiłków.

    Bardzo ważne jest również przestrzeganie ściśle określonych pór poszczególnych posiłków. Śniadanie trzeba jeść między godziną ósmą a dziewiątą, porę obiadową wyznaczono między dwunastą a czternastą, a z kolacją należy się uporać najpóźniej do godziny osiemnastej. Podanego jadłospisu nie wolno zmieniać ani uzupełniać. Jedyne szaleństwo, na jakie możemy sobie pozwolić, polega na zamianie w ramach danego dnia kolacji z obiadem.

    W trakcie diety możemy także niekiedy decydować o tym, czy zjemy jabłko czy grejpfruta. Zrzucenie kilogramów w efekcie tej diety należy do najłatwiejszych zadań. Deficyt kalorii sprawia, że organizm szybko spala zapasy tłuszczu. Dlatego bardzo ważnym zadaniem jest dbałość, aby nie starał się równie szybko wyrównać „stanów magazynowych” po skończonej kuracji. Dietetycy zalecają stopniowe zwiększanie kaloryczności posiłków o 50 dziennie. W przypadku diety kopenhaskiej, której zasadą jest bardzo niska kaloryczność, jest to zadanie niemal niewykonalne.

    GŁÓWNE ZASADY:

    Wolno stosować raz na 2 lata
    Czas trwania to 13 dni (ani dłużej, ani krócej)
    Nie wolno zmieniać kolejności dni
    Ścisłe przestrzeganie podanego jadłospisu
    Wypijamy minimum 2 litry wody na dzień
    Można przyjmować suplementy z witaminami
    Po zakończeniu diety powoli zwiększamy ilość kalorii.

    CZYTAJ WIĘCEJ >>
  • Montignac
    Liczenie kalorii, to mit współczesnej nauki. To nie kalorie są powodem tycia, tylko złe nawyki w jedzeniu.Metoda Montignac'a uczy, co jeść i jak łączyć produkty, aby nie głodować, a utrzymać wspaniałą figurę. Poniżej przedstawiamy zasady, którymi musisz się kierować, aby osiągnąć to, co wielu innym udało się przed Tobą.  Dieta ta, skierowana jest dla osób, które chcą: szybko schudnąć i utrzymać wagę ciała bez efektu "jojo" zmniejszyć ryzyko chorób sercowych zapobiec zachorowaniu na cukrzycę.

    Wbrew powszechnej opinii, wartość energetyczna produktów żywnościowych ma drugorzędne znaczenie. Badania wykazały brak zależności między ilością kalorii dostarczanych organizmowi, a otyłością. Zależność taką może posiadać nadmiarowa ilość insuliny, ktory powoduje wzrost cukru we krwi, poprzez zjadanie produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym.


    Metoda Montignaca składa się z dwóch faz: Przywracanie prawidłowej wagi ciała (chudnięcie) Utrzymanie prawidłowej wagi ciała W każdej fazie mamy różne produkty dozwolone. Należy tworzyć posiłki o możliwie najniższym indeksie glikemicznym. A przede wszystkim nie spożywać produktów, które posiadają indeks (IG) powyżej 50.

    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Paleo
    Dieta paleo ma ograniczyć spożywanie tłuszczy, co nie oznacza, że jest dietą beztłuszczową, jednak nie dopuszcza do naszego organizmu tzw. „złego tłuszczu” a jedynie dostarcza tłuszczów dobrych, zawartych np. w rybach. Dieta ogranicza także ilość węglowodanów, jak również zawiera dużo niskotłuszczowego białka, które ułatwia utrzymanie dobrej wagi.

    Głównym założeniem paleodiety jest wyeliminowanie z naszych posiłków zdobyczy cywilizacji rolniczej przede wszystkim roślin strączkowych, zbóż, nabiału, ziemniaków a także soli czy pieprzu. Zalecane jest natomiast włączenie do codziennej diety chudego mięsa, świeżych owoców i warzyw, a także owoców morza.  

    Warto pamiętać, że dieta paleo to sposób życia a nie doraźna dieta odchudzająca. W związku z tym powinniśmy włączyć do naszego codziennego planu trochę ruchu, szczególnie tego na świeżym powietrzu np. bieganie czy spacery. Zwolennicy paleodiety podkreślają, że właśnie tak robili nasi przodkowie i niepotrzebne były siłownie czy specjalne ćwiczenia fitness.

    Dieta paleo zapoczątkowana w Stanach Zjednoczonych, cały czas zdobywa nowych zwolenników. Doceniły ją nie tylko osoby odchudzające się, ale także sportowcy, dietetycy i lekarze. Paleodieta pokazuje, że jedząc produkty, do których jesteśmy genetycznie przygotowani możemy uniknąć wielu chorób i zyskać dobre zdrowie i wygląd.

    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Andersona
    Nazywana jest także dietą niełączenia. Została opracowana przez dietetyka Henr’ego L.N. Andersona z uniwersytetu w Los Angeles. Jego zdaniem, by strawić białka i węglowodany nasz organizm potrzebuje zupełnie innych enzymów, a w złym przypadku naszą tkankę tłuszczową oblegają szkodliwe toksyny. Wyciągnął z tego wniosek, iż tycie przyczyną złego łączenia produktów.

    Postanowił stworzyć swój własny system żywieniowy, w którym nie można zestawiać białek i węglowodanów podczas jednego posiłku. Twierdził także, że ogromne znaczenie ma kolejność spożywania różnych składników. Dlatego z rana będąc na czczo należy jeść tylko owoce bądź pić wyciśnięte z nich, które powinny być przygotowywane na świeżo.


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • South beach
    Dieta South Beach została stworzona przez amerykańskiego kardiologa Arthura Agatsona. Dieta dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, przy jednoczesnym wprowadzeniu pozytywnych nawyków żywieniowych w kolejnych etapach życia.
    Średni spadek wagi ciała: 6 kg w 2 tygodnie. Nie ma ograniczeń kalorycznych,- należy spożywać trzy posiłki i co najmniej dwie przekąski dziennie,

    Faza pierwsza - spadek wagi ciała jest najszybszy
    (14 dni): warzywa, chude mięso, ryby, chude sery i jajka, wykluczenie słodyczy, owoców, pieczywa i ziemniaków

    Faza druga - trwa aż do momentu uzyskania wymarzonej wagi ciała
    Dochodzą produkty o większej ilości węglowodanów: określone owoce i warzywa, gorzka czekolada i pełnoziarniste pieczywo

    Faza trzecia - to program żywieniowy na resztę życia, pozwala utrzymać idealną sylwetkę, utrwala dobre nawyki żywieniowe bez wprowadzania rygorystycznych ograniczeń,nkuracja skutecznie obniża poziom cholesterolu, przy regularnym stosowaniu się do zasad diety nie występuje efekt jo-jo.


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Gaca
    Opracowany przez niego system odchudzania pozwolił tysiącom osób schudnąć po kilkadziesiąt kilogramów. Najważniejsze jest to, że odchudza zdrowo i skutecznie. Dieta Konrada Gacy, zwana Gaca System, to trójetapowy plan odchudzania, który ma pobudzić przemianę materii, pomóc zrzucić nadprogramowe kilogramy oraz nauczyć, jak żyć po zakończeniu odchudzania, by uzyskane efekty nie zostały zrujnowane.

    Trzy etapy programu Konrada Gacy Okres motywacyjny trwa miesiąc i musi go przejść każda osoba, która chce skorzystać z  diety. W tym czasie nie tylko traci się pierwsze kilogramy (przy nadwadze 30-40 kilogramów można zrzucić ok 7-12 kg), ale także pracuje nad własną motywacją dotyczącą odchudzania. Okres pracy właściwej podzielony jest na 14-dniowe cykle. W tym czasie osoba odchudzająca się przestrzega zaleceń specjalnie dla niej stworzonego planu dietetycznego oraz wykonuje treningi.

    14-dniowe okres powinien skończyć się specjalistyczną konsultacją, podsumowaniem okresu odchudzania i ułożeniem jadłospisu na kolejne 2 tygodnie. Okres wyprowadzenia z diety trwa ok 3 miesiące i ma doprowadzić do tego, by osoba, która pozbyła się zbędnych kilogramów, nie wróciła do nich. To bardzo ważna część całego programu. Nie tylko uczy zdrowego, racjonalnego jedzenia i życia w ruchu (ćwiczenia fizyczne), co pozwala uniknąć efektu jo-jo, ale także programuje organizm na przyjmowanie większych ilości jedzenia, niż podczas redukcji wagi. W tym okresie także się chudnie zrzucając ok 2-3 dodatkowe kilogramy ponad początkowo ustalony plan.   
  • Grupy krwi
    Twórca i propagator diety - dr Peter J. D' Adamo uważa, że grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania, przekazany w genach przez praprzodków – twierdzą autorzy diety zgodnej z grupą krwi. Polecają ją nie tylko jako sposób na schudnięcie, ale jako nowy styl życia. Dieta zgodna z grupą krwi pozwala na spożywanie wielu produktów, nie jest monotonna. Chudniesz wolniej, ale mniejsze jest ryzyko efektu jo-jo



    Grupa AB

    Zalecane: ryż brązowy, mąka żytnia, napoje mleczne fermentowane, soja, zielona herbata, większość warzyw i owoców, wodorosty
    Niezalecane: czerwone mięso, nasiona i pestki, kasza gryczana, masło i pełne mleko, banany, pomarańcze

    Grupa 0

    Zalecane: wodorosty, ryby i owoce morza, sól jodowana, banany, czerwone mięso, kapusta włoska, szpinak, brokuły, papryka czerwona

    Niezalecane: ziemniaki, soczewica, brukselka, kalafior, pestki słonecznika, piwo, alkohol wysokoprocentowy

    Grupa A

    Zalecane: oliwa, większość warzyw (łącznie ze strączkowymi), ananasy, śliwki, wiśnie
    Niezalecane: mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona, ziemniaki, napoje gazowane, piwo

    Grupa B

    Zalecane: oliwa, większość warzyw (łącznie ze strączkowymi), ananasy, śliwki, wiśnie
    Niezalecane: mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona, ziemniaki, napoje gazowane, piwo

  • Oczyszczająca
    Pozbądź się toksyn, stosując oczyszczającą dietę, aby poczuć się lekko i świeżo na wiosnę! Na przełomie pór roku najbardziej odczuwamy skutki złej diety i braku ruchu na świeżym powietrzu. Do tego fast-foody, słodycze, alkohol, kawa, wyczerpująca praca i ciągły stres sprawiają, że nasz organizm nie jest w stanie regularnie się regenerować i oczyszczać. W rezultacie tracimy odporność, czujemy się zmęczeni, boli nas głowa, dopada grypa i problemy trawienne... To znak, że w naszym organizmie mogą zalegać toksyny.

    Najbezpieczniejsze są diety 10-dniowe. Dobra rada: jeżeli doskwiera ci choroba przewlekła, pracujesz fizycznie, intensywnie uprawiasz sport lub jesteś w ciąży, zrezygnuj z diet oczyszczających stosowanych na własną rękę. Zaplanuj dokładnie harmonogram detoksu Gdy wybierzesz już dietę dla siebie, zrób listę zakupów, zgromadź i przygotuj wszystkie produkty, które będą ci potrzebne.

    Pamiętaj, pośpiech i głód nie są dobrymi doradcami podczas zakupów spożywczych. Przede wszystkim musimy trzymać się wyznaczonego na wstępie harmonogramu diety. Każdy dzień zaczynamy od wypicia szklanki wody mineralnej. Dieta powinna być wzbogacona o produkty zawierające błonnik, który poprawi perystaltykę jelit, zlikwiduje zaparcia i poprawi funkcjonowanie układu trawiennego. Produktami zawierającymi błonnik są kasze, otręby, surowe warzywa i owoce. Zawierają ponadto łatwo przyswajalne witaminy i składniki mineralne, węglowodany i białko, jak również antyutleniacze. 


    CZYTAJ WIĘCEJ >>
  • Cukrzycowa
    Dieta cukrzycowa to racjonalny i prawidłowy jadłospis, który każdy człowiek powinien stosować na co dzień. Dieta powinna być idealnie dostosowania do zapotrzebowania energetycznego jednostki. Jeśli pożądany jest ubytek wagi, wtedy proporcjonalnie zmniejszamy o np. 300 kcal dziennie. Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny od przebudzenia. Każdy kolejny powinien być spożywany w odstępach od 3 do 4 godzin. Ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny przed snem (przy prawidłowych „cukrach”).

    Każdy posiłek powinien zawierać każdą z grup pokarmowych, czyli węglowodany (np. chleb), białko (np. drób), tłuszcze (np. olej) oraz witaminy i składniki mineralne (np. warzywa zielone). Wybór węglowodanów powinien być uzależniony od ich indeksu glikemicznego. W cukrzycy zalecamy IG na poziomie 0-55, czyli np. surowa marchew ma IG=16, a gotowana już IG=56. W ogólnym uproszczeniu: im produkt mniej przetworzony tym ma mniejszy indeks glikemiczny.

    Najbardziej zalecane produkty białkowe to chude mięsa i ryby. Chudy nabiał oraz rośliny strączkowe mimo stosunkowo dużej zawartości białka zawierają również węglowodany. Oleje roślinne dodawane do potraw, orzechy oraz tłuste ryby to najbardziej pożądane źródła tłuszczu w diecie. Zalecane są wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, buraków oraz kukurydzy (ich spożywanie powinno zostać ograniczone do 2 razy w tygodniu). Owoców nigdy nie spożywamy samodzielnie!  Napoje w diecie powinny być bez dodatku cukru, glukozy, fruktozy. W początkowej fazie można stosować słodziki (unikamy tych na bazie aspartamu).   


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • 50/50
    Dieta 50/50 jest wybawieniem dla wszystkich tych, którzy chcą sobie nieco pofolgować. Problemem wielu diet jest przede wszystkim to, iż kiedy raz złamie się dany harmonogram, często wykluczona jest możliwość do natychmiastowego powrotu do niego. Bardziej rygorystyczne diety wykluczają taką możliwość nawet na miesiąc lub też i dłuższy okres czasu. Ponadto dietę należy rozpoczynać od początku. Najtrudniejszym okresem dla osób stosujących dietę są pierwsze dni, pierwszy tydzień. To wtedy właśnie pokusa jest największa i pomimo szczerych chęci kuracjusze dają się przezwyciężyć swoim przyzwyczajeniom i zachciankom.

    Twórca diety 50/50, James B. Johnson, przetestował ją sam na sobie. Przygotował ją według własnych zaleceń, czerpiąc z doświadczenia w korzystaniu z innych diet. Stosując dietę 50/50 dużo łatwiej jest osiągnąć wyniki, gdyż mamy do czynienia z ciągłymi zmianami. Mowa tu nie tylko o wartościach kalorycznych posiłków, ale także o tym, co jest ich przedmiotem. W dni „chude” trzymamy się ścisłej diety. Staramy się zjadać jedynie 25-35% tego, co w dni „tłuste”. Dni chude następują bezpośrednio po tłustych, na przemian.

    To ty decydujesz, kiedy przypadają, i czy przypadkiem nie można ich przenieść, na przykład wtedy, kiedy planowana jest rodzinna uroczystość. Jest to ogromny plus, dzięki któremu wiele osób tak ceni sobie tą kurację. Choć dieta nie nakłada żadnych restrykcji co do spożywanych posiłków, to budując swój jadłospis, sprawując kontrolę nad kaloriami, warto jest pamiętać o tym, że im mniej będziesz folgować sobie w dni tłuste, tym szybciej kuracja przyniesie upragnione efekty.

    Przygotowania do diety rozpocznij od ustalenia dziennej kaloryczności, która powinna być dobrana z uwzględnieniem własnej aktualnej sylwetki, trybu życia. Kobiety, które prowadzą siedzący tryb życia w dni chude nie powinny spożywać więcej aniżeli 1000kcal. Optymalna liczba to 800kcal. Autor diety podkreśla, iż liczyć kalorie należy tylko przez pierwsze dni. Później sami będziemy już wiedzieć, co możemy spożywać i w jakiej ilości.


    CZYTAJ WIĘCEJ >>
  • Dieta 5 : 2
    Dieta dr. Mosleya - inaczej nazywany przerywaną głodówką - to kontrowersyjny program odchudzający. Zasady diety są bardzo proste - w ciągu tygodnia przez 5 dni jesz normalnie, a w ciągu 2 spożywasz zaledwie 1/4 swojego zapotrzebowania pokarmowego (przyjmuje się, że dla kobiet to 500 kcal, dla mężczyzn 600 kcal). Zdaniem dr Mosleya najlepiej, jeśli owe 500 czy 600 kcal jest skondensowane w 2 posiłkach.Uwaga! Jeśli decydujesz się na przeprowadzenie tej diety, pamiętaj, że aby osiągnąć efekt w ciągu pozostałych 5 dni również powinnaś pilnować swojego jadłospisu i nie jeść za dwóch. Kaloryczność dobowa nie może przekraczać 1800 kcal, posiłki jedz regularnie i dziel je na 5 w ciągu doby. 

    Śniadanie: Jajecznica. - dwa jajka średniej wielkości - pół łyżeczki masła (4 g) - sól, pieprz, szczypiorek do smaku - pół małego pomidora (ok. 70 g)
    Przekąska Jabłko (ok 150 g - konkretnie wzięłam pod uwagę Pink Lady)
    Obiadokolacja Sałatka z piersi z kurczaka z serem rokpol - 150 g piersi z kurczaka - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz, majeranek (do marynaty) - 0.5 szkl poszatkowanej sałaty lodowej - duża garść rukoli (20 g) - 10 g sera rokpol (poniżej zdjęcie, żebyście mogli zobaczyć ile to jest na łyżeczce) - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - pół małego pomidora (ok 70 g) - sól i pieprz do smaku

    1.Jajecznicę usmażyć na maśle doprawiając solą, pieprzem i szczypiorkiem.
    2.Podawać z pokrojonym pomidorem i świeżo zaparzoną kawą z mlekiem (75 ml 1% mleka) 

    Obiadokolacja
    1.Pierś zamarynować w sosie sojowym wymieszanym z solą, pieprzem i majerankiem (min. 1h).
    2.Osączyć z marynaty i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Na początku z obu stron na mocnym ogniu, potem zmniejszyć płomień i dopiec wewnątrz.
    3. Usmażoną pierś zdjąć z patelni i ułożyć na desce, aby odpoczęła.
    4. W tym czasie na talerz nakładamy sałatę lodową, rukolę, kruszymy ser i układamy pokrojonego na kawałki pomidora.
    5. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do sałatki.
    6. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Kalorie We wszystkich posiłkach - 563.5kcal 

    * Stosowanie tej diety należy rozpocząć po konsultacji z lekarzem.
  • Hollywoodzka
    Dietą hollywoodzka, zwaną także amerykańską- jest opracowana przez doktora Johana Hempere’a dieta niskokaloryczna, wypromowana przez gwiazdy filmowe takie jak Marylin Monroe czy Elizabeth Taylo Głównym warunkiem i sekretem diety jest jedzenie codziennie dwóch świeżych ananasów oraz picie dwóch litrów wody niegazowanej. Ważne jest także ograniczanie kalorii do 1200-1500.

    To od nas zależy, czy chcemy zmniejszać je stopniowo – co tydzień 200 kalorii, czy też od razu przestrzegać liczby docelowej. Podstawą diety są świeże owoce i warzywa, chleb chrupki i razowy, a także świeże mięso i ryby, niskokaloryczne białe sery, jogurty naturalne, drożdże, kiełki. Produktami „zakazanymi” są jajka i mleko, cukry, tłuszcze zwierzęce, białe pieczywo, sól, kawa i alkohol. W pierwszym tygodniu stosowania diety jemy tylko owoce, które powinny być świeże, mogą to być ananasy, maliny, brzoskwinie, śliwki, truskawki, wiśnie itd.

    Natomiast w drugim i trzecim tygodniu możemy wprowadzić warzywa, produkty zbożowe, chude mięso, chude sery, razowe lub chrupkie pieczywo i ryby. Ważne jest również zachowanie odpowiednich odstępów między kolejnymi posiłkami. Przerwa między jedzeniem owoców powinna wynosić godzinę, zaś między owocami a mięsem, do kolejnego posiłku należy odczekać dwie godziny. Ponadto, powinnyśmy pamiętać o nie przejadaniu się i jedzeniu małych porcji potraw.

    Głównym plusem diety hollywoodzkiej są szybko zauważalne efekty. Możemy schudnąć na niej nawet 6 kilogramów w przeciągu zaledwie 3 tygodni, przy czym program nie jest restrykcyjny, co powoduje łatwość jego stosowania. Warto jednak pamiętać, że opisana tutaj dieta ogranicza składniki odżywcze, co oznacza, że należy stosować ją ostrożnie, nie dłużej niż przez trzy - cztery tygodnie, a po osiągnięciu wymarzonej wagi, powinniśmy pamiętać o przejściu na program stabilizacyjny, aby uniknąć efektu jo-jo.

    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Koktajlowa
    Dieta praktycznie w całości oparta jest na koktajlach, co sprawia, że jest niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Podczas jej stosowania wyzbędziemy się obrzęków i oczyścimy nasz organizm ze szkodliwych (toksycznych) substancji. Podstawą tego planu żywieniowego jest mleko, które zawiera dużą ilość aminokwasów i wapnia. Stosowanie tego jadłospisu przyczyni się do zaabsorbowania dużej dawki witamin z grupy A i E.

    Dieta posiada 2 duże zalety, o których warto wspomnieć:
    - reguluje nasze odczucie głodu i sytości
    - usprawnia działanie systemu nerwowego, dzięki czemu możemy się wyciszyć.

    Koktajl na bazie jogurtu i truskawek – około 370 kcal
    Składniki:
    Jogurt naturalny light (150 g) 250 ml mleka 1,5%
    Żółtko surowe
    Odrobina słodziku Kubeczek truskawek w cząstkach  

    Koktajl na bazie mleka i melona – około 200 kcal
    Składniki:
    1 plasterek melona 2 małe łyżeczki soku z cytryny 250 ml zimnego mleka
    Surowe żółtko
    Ponadto można dodać mały kieliszek ajerkoniaku  

    Koktajl rewitalizujący – około 80 kcal  
    Składniki:   Jogurt naturalny light - 1 szklanka 250 ml soku warzywnego (może być z kartonu)
    1 mała łyżeczka każdych z wymienionych ziół: pokrzywa, melisa, natka pietruszki, mięta
    1 mała łyżeczka szpinaku
    Sól, pieprz do smaku według uznania

    * Stosowanie tej diety należy rozpocząć po konsultacji z lekarzem.
  • Śródziemnomorska
    Dieta śródziemnomorska stosowana regularnie z dbałością o szczegóły przyniesie upragnione efekty - czyli zrzucimy zbędne kilogramy i pozbędziemy się tłuszczyku z brzucha. Dieta ogranicza dzienne spożycie kalorii oraz utrwala nowe, zdrowe nawyki żywieniowe. Zmusza nas do częstego, regularnego jedzenia, co korzystnie odbije się na naszym zdrowiu oraz wyglądzie. Jest to dieta tzw. naturalna. Nie jest to właściwie dieta odchudzająca, ale sposób odżywiania na całe życie.

    Charakterystyczną cechą jest ograniczenie spożycia mięsa oraz innych białek zwierzęcych i odżywianie się przede wszystkim produktami pochodzenia roślinnego: owocami, warzywami i nasionami zbóż. Dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziamistym pieczywie, kaszach i makaronach. Ważne miejsce zajmują w niej ryby i owoce morza.

    Stosunkowo niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego (wołowina, baranina). Potrawy są często przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi.

    Dietę tę można polecić każdemu, zwłaszcza osobom ze skłonnością do nadciśnienia i z podwyższonym poziomem cholesterolu. Wydawać by się mogło, że dieta śródziemnomorska, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu), nie pozwala schudnąć. Nie jest to jednak prawda. Makaron z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem nie tuczy. Tuczące są tak naprawdę tłuste sosy, którymi polewa się makaron. Jednak, żeby schudnąć, stosując tę dietę, trzeba przestrzegać kilku zasad. Najlepiej nie zjadać dziennie więcej niż 40 g tłuszczu i nie przekraczać 1200 kcal. Wówczas można stracić do 4 kg w ciągu miesiąca.

    Co jeść : Ryby-zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.Owoce i warzywa – zawierają błonnik, sole mineralne, witaminy i dużo wody.Rośliny strączkowe, ryż, makaron – źródło białka, błonnika, soli mineralnych. Są jednak dość kaloryczne, dlatego nie należy jeść ich zbyt często i zawsze spożywać z dodatkiem warzyw.Ciemne pieczywo – zawiera dużo błonnika i minerałów.Orzechy, suszone owoce – charakteryzują się dużą zawartością witamin i minerałów, jednak nie należy jeść ich zbyt dużo ze względu na wysoką kaloryczność.Wino wytrawne – obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga utrzymać odpowiedni poziom „dobrego”. Nie wolno go jednak spożywać więcej niż jedna szklanka do głównego posiłku.

    Co unikać: Mięsa – czerwonego, białego tłustego (np. skóra z kurczaka), tłustych wędlin.Białego pieczywa i słodyczy – są bardzo kaloryczne a ich wartość odżywcza jest niewielka.

    Główne zasady: Unikać smażenia w wysokich temperaturach i nie używać powtórnie tej samej oliwy, spożycie wędlin, nawet chudych, pełnego mleka i tłustych serów ograniczyć do minimum, pić dużo niegazowanej wody mineralnej  


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Wysokobiałkowa
    Dieta wysokobiałkowa nadaje się nie tylko dla sportowców chcących spalić tkankę tłuszczową i pracować nad budową mięśni. Jest ona również dobrym sposobem na wyrzeźbienie swojej sylwetki przez utratę zbędnych kilogramów umożliwiającym zdrowe i skuteczne odchudzanie. Mimo że białko jest materiałem budulcowym, dieta wysokobiałkowa nie powoduje tycia, ponieważ jest ona uboga w materiał energetyczny, jakim są węglowodany oraz tłuszcze. Nadmiar białka wykorzystywany jest jako źródło energii spalając przy tym tłuszcz.

    Dieta wysokobiałkowa zalecana jest w następujących sytuacjach bądź dolegliwościach:  
    - zrzucenie zbędnych kilogramów, cukrzyca, niewydolność krążenia, wyniszczenie organizmu, nadczynność tarczycy,  
    - choroby związane z długotrwałą gorączką.

    W diecie tej należy się skupić na dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości białka pamiętając o tym, że na 1 kg masy ciała przypada ok. 2-2,5 g białka. 

    We wszystkich spożywanych w ciągu dnia potrawach białko powinno stanowić ok. 10-15%, a więc dla przeciętnego dorosłego człowieka jego ilość waha się w granicach 100-120 g na dobę.

    Aby schudnąć można spokojnie spożywać nawet 4 dania dziennie:  
    - na śniadanie wysokobiałkowe produkty z dodatkiem ciemnego pieczywa;  
    - na drugie śniadanie warzywa;  
    - na obiad najlepiej produkty mięsne, ryby i jaja;  
    - na kolację warzywa i nabiał.

    Źródłem białek są m.in.: jaja; mleko; mięso i jego przetwory, np. kurczak, indyk, wołowina i cielęcina; ryby, np. tuńczyk, łosoś i makrela; żółty ser; rośliny strączkowe; chudy twaróg.

    Osobom decydującym się na stosowanie diety wysokobiałkowej zaleca się również: unikanie smażenia potraw w oleju; unikanie potraw wysokokalorycznych; zminimalizowanie ilości tłuszczów i węglowodanów.

    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Dieta 1000 kcal
    Dieta 1000 kalorii polega na ograniczeniu serwowanych organizmowi kalorii o 2/3. Zamiast potrzebnych 3000 kcal możemy, jak nazwa diety wskazuje, spożyć jedynie 1000 kcal. Na szczęście nie mamy ograniczeń odnośnie tego co jemy, mogą to być zarówno białka, tłuszcze jak i węglowodany. Dietę powinniśmy stosować nie dłużej niż 1 tydzień.

    Stosując dietę 1000 kalorii powinniśmy spożywać 5 posiłków dziennie, ale pilnować żeby nie przekroczyły założonej dawki kalorii: śniadanie – 200 kcal drugie śniadanie – 150 kcal obiad – 350 kcal podwieczorek – 100 kcal kolacja – 200 kcal  
    Kolację powinniśmy spożywać 3 godziny przed snem.

    Przed każdym posiłkiem powinniśmy wypić szklankę wody z cytryną. Najlepiej pić wodę niegazowana co 60 minut. Nie zaszkodzi także trochę ruchu. Może to być bieganie, jazda na rowerze, a nawet spacer z psem. Ważne żeby nie spędzić diety w fotelu przed telewizorem;)

    Dzień I Śniadanie:
    tost z ciemnego chleba posmarować łyżeczką masła (lub margaryny), położyć na niego liść sałaty, plasterek żółtego sera i plaster pomidora;
    Drugie śniadanie: 6 cienkich plastrów polędwicy drobiowej;
    Obiad:15 dag piersi z kurczaka obsyp przyprawami (takimi na jakie masz ochotę), usmaż na łyżeczce oliwy, do mięsa ugotuj 15 dag warzyw (kalafior, brokuły, 1 ziemniak, fasolka szparagowa, marchewka);
    Podwieczorek:2 jabłka;
    Kolacja:sałatka z cykorii: 1 poszatkowaną cykorię, pokrojone w kostkę: 100 g chudej wędliny, 1 ogórek kiszony, 1 kwaśne jabłko wymieszaj ze 100 ml jogurtu naturalnego.    


    CZYTAJ WIĘCEJ>>

  • Dieta 1200 kcal
    Dieta 1200 kcal - kilogram mniej w ciągu tygodnia -brzmi fantastycznie?

    Jadłospis, który dostarcza 1200 kalorii dziennie, zapobiega bowiem spowolnieniu przemiany materii i chroni przed efektem jojo. Co więcej, duża liczba małych posiłków sprawia, że w ogóle nie czujesz głodu i nie masz problemów z trawieniem.Dieta dobra na trawienie Odchudzającą dietę 1200 kcal możesz prowadzić nawet przez trzy tygodnie.

    W tym czasie: pij codziennie co najmniej 3 litry niegazowanej wody, zielone- czerwone herbaty albo naparów ziołowych nie podjadaj między posiłkami – jeśli jednak zdarzy ci się coś przekąsić, nie rezygnuj z dalszego odchudzania, lecz z wyznaczonego na ten dzień podwieczorku możesz zamieniać posiłki z danej kategorii, np. śniadanie z dnia pierwszego ze śniadaniem przeznaczonym na dzień trzeci nie rezygnuj z żadnego z dań, bo potem dopadnie cię wilczy apetyt zacznij ćwiczyć – jogging lub zwykły spacer pozwolą ci spalić dodatkowe kalorie, dzięki temu osiągniesz jeszcze lepsze efekty  

    Przykładowy jadłospis na 7 dni dla diety 1200 kalorii  

    DZIEŃ 1.
    Śniadanie: omlet z jednego jajka z plastrem szynki
    II śniadanie: kromka grahama z niskosłodzonym dżemem
    Obiad: zupa pomidorowa, sałatka ze szklanki makaronu, papryki, ogórka i sosu winegret
    Podwieczorek: pieczone jabłko
    Kolacja: warzywa (w sumie 40 dag) gotowane na parze


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Dieta 1500 kcal
    Dieta 1500 kcal to skuteczny sposób odchudzania i uzyskanie smukłej sylwetki.
    Tygodniowo uda ci się pozbyć około 1,5–2 kilogramów. Taka dieta może być sposobem na zdrowe jedzenie, nie ma ograniczenia czasowego dla jej stosowania, gdyż nie powoduje ona szkody dla organizmu. Mogą na niej schudnąć również osoby otyłe i mężczyźni. Dieta 1500 kcal opiera się na zasadzie „mało, a często”. Nakazuje ona zjadanie pięciu posiłków dziennie, co 3-4 godziny każdy. Tu dozwolona jest również kolacja, jednak nie powinnyśmy jej jeść później niż na 3 godziny przed snem.

    ZESTAW  1:

    Śniadanie:( 450 kcal ) Twarożek wiejski  200 g, chleb żytni razowy 2 kromki 60 g, mandarynki 3 małe sztuki 150 g, kawa zbożowa na mleku
    II śniadanie: ( 112 kcal ) Surówka: seler korzeniowy 120 g, jabłko 1 średnia sztuka 150 g, olej sojowy ½ łyżeczki, herbata bez cukru Obiad:     ( 525 kcal ) Zupa jarzynowa 375 g, Makaron rurki 3-4 łyżki 50g, pieczarki 100 g, szynka wieprzowa gotowana 2 plastry, jogurt naturalny 2 % tł. 150 g, herbata bez cukru
    Podwieczorek:     ( 112 kcal ) Sałatka owocowa: pomarańcza, suszone śliwki 15 g, kefir 2 % tł. 3 łyżki
    Kolacja  ( 300 kcal ) Sałatka ryżowa z tuńczykiem: ryż 3 łyżki, tuńczyk w sosie własnym 50 g, ogórek zielony 100 g, papryka czerwona 50 g, kukurydza konserwowa 40 g, majonez 1 łyżeczka, herbata owocowa bez cukru

    ZESTAW  2:

    Śniadanie:   ( 450 kcal ) Kanapka z szynką i warzywami: Chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki, Margaryna 2 płaskie łyżeczki, szynka z piersi kurczaka 6 plasterków, cykoria 75 g, pomidor 130 g, kakao na mleku nektarynka
    II śniadanie:   ( 112 kcal ) Brokuł gotowany 200 g, chleb pytlowy 1 cienka kromka, herbata owocowa bez cukru
    Obiad:     ( 525 kcal ) Pieczeń cielęca duszona 120 g, kasza jęczmienna perłowa 4 łyżki 55 g, surówka: kapusta pekińska 150 g, papryka czerwona 100 g, kukurydza konserwowa 40 gram, kawa zbożowa bez cukru
    Podwieczorek:     ( 112 kcal ) Kefir 2 % tł. 100 g, śliwki 150 g
    Kolacja   ( 300 kcal ) Ser twarogowy chudy 2 plastry, jogurt naturalny 2  tł. 30 g, płatki pszenne 20 g, płatki żytnie 20 g, sok
    marchwiowo - brzoskwiniowy


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Bezstresowa
    Dieta 1300kcal odchudza bezstresowo, powoli, skutecznie, także poprawia samopoczucie i dodaje energii na wiosnę. Wzmacnia organizm po zimie, uodporniając go przed czyhającymi przeziębieniami przy marcowej pogodzie. Dieta jest smaczna i łatwa do przygotowania. Przewidywany spadek wagi to 1 kg w siedem dni.

    TRWA: 2-3 tygodnie. 
    ODCHUDZA: około 1 kg w ciągu tygodnia. 
    MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy w roku. 
    POLECANA: dla osób dorosłych i zdrowych.
    NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących. 
    WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: może być stosowana w tych samych proporcjach jak dla kobiet. W przypadku bardzo aktywnych mężczyzn zalecane jest zjedzenie podwójnej porcji podwieczorku. 
    SZCZEGÓLNIE BOGATA W: pełnowartościowe białko, bakterie probiotyczne, witaminę C, a także w cynk i żelazo. 
    DZIENNA DAWKA KALORII: około 1300.  

    DZIEŃ 1. 

    ŚNIADANIE 390 kcal- Szklanka jogurtu probiotycznego, 4 łyżki muesli z owocami suszonymi, 2 łyżeczki nasion słonecznika, łyżeczka pestek z dyni.
    II ŚNIADANIE 150 kcal-2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego, 2 cienkie plasterki sera żółtego, 2 średnie ogórki konserwowe, kilka rzodkiewek, liście sałaty.  
    OBIAD 410 kcal - 1/3 torebki ryżu brązowego wymieszanego z zieleniną, dorsz duszony z pomidorami, sałatka z brokułami. 
    PODWIECZOREK 140 kcal - Duży grejpfrut. 
    KOLACJA  - 180 kcalZupa lasem pachnąca. 


    CZYTAJ WIĘCEJ>>


  • Mężczyzna
    W diecie odchudzającej dla mężczyzn bardzo ważny jest także dobór odpowiednich produktów dających duże uczucie sytości po ich spożyciu. Prawie każdy mężczyzna jest miłośnikiem tradycyjnej kuchni. Niestety, skutki delektowania się jajecznicą na boczku, golonką z piwem, schabowym z frytkami okazują się zabójcze dla zdrowia i figury. Męski organizm wymaga więcej składników energetycznych: białka, cynku, magnezu oraz selenu. Typowo „męskie” witaminy to B1, B2, PP, B6, A i E.

    Proponowana dieta dostarcza około 1500 kcal i przynosi szybkie efekty w połączeniu z aktywnością fizyczną. Jest łatwa, posiłki są szybkie w przygotowaniu. Pozwala pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha, która często deformuje męską syslwetkę. Stosowanie tej diety sprawdza się w przypadku lekkiej, biurowej pracy. Dla mężczyzn, którzy pracują ciężej kalorie powinny być zwiększone do 1800 –2000 kcal dziennie. Ważne, aby wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie (woda niegazowana, soki, herbata niesłodzona).

    Polecana jest wszystkim zdrowym, dorosłym mężczyznom.  

    DZIEŃ 1.

    ŚNIADANIE 365 kcal - 3 łyżki płatków kukurydzianych, łyżka otrąb żytnich, starte jabłko, łyżka rodzynek, zalane 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka kawy zbożowej bez cukru. 
    II ŚNIADANIE 145 kcal - Kanapka z kromki chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem chudej szynki wieprzowej, duży pomidor, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.  
    OBIAD 530 kcal - Sałatka ziemniaczano-serowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru. 
    PODWIECZOREK 100 kcal  - Szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. 
    KOLACJA 340 kcal -  Ćwiartka kurczaka upieczonego na rożnie bez tłuszczu i skóry, sałata zielona skropiona sokiem z cytryny, szklanka zielonej herbaty bez cukru.  


    CZYTAJ WIĘCEJ >>



  • Aktywny mężczyzna
    Odżywianie na diecie mężczyzn, powinno być regularne - dzień rozpoczynaj od śniadania, a każdy następny posiłek jedz w odstępach trzygodzinnych. Im bardziej urozmaicony jadłospis, tym większa gwarancja dostarczenia wszystkich potrzebnych składników odżywczych. 
    Dieta ta została przygotowana z myślą o mężczyznach, którzy prowadzą aktywny tryb życia. Z pewnością przypadnie ona do gustu miłośnikom mięsa. W diecie znajdują się duże ilości białka. Jest to dieta niezbyt restrykcyjna, za to bardzo rozsądna. Jej głównym założeniem jest zjedzenie pięciu posiłków w ciągu dnia, które dadzą mężczyźnie pełny zapas energii do wykonywania codziennych obowiązków, a także i zestawów ćwiczeń, czy też sportów.

    Posiłki, które zostaną zaprezentowane w poniższych jadłospisach dostarczają kalorii na poziomie 2800 w ciągu dnia. Jest to idealna dawka kalorii dla mężczyzny, którą powinien spożyć w trakcie całego dnia.

    Śniadanie: 3 kromki chleba pełnoziarnistego posmarowanego margaryną o mniejszej zawartości tłuszczu, plastry szynki wieprzowej, plaster kiełbasy krakowskiej, a także plasterek sera żółtego. Do tego papryka czerwona. Całość popić można szklanką kakao na mleku 2% bez słodzenia. – 695 kcal
    II śniadanie: prosta do przygotowania zapiekanka z ryżu i jabłka. Można ją przyrządzić w firmowej kuchni lub też zaciszu własnego domu. Do tego szklanka stawiającej na nogi kawy bez dodatku cukru – 280 kcal
    Obiad: na obiad proponujemy talerz krupniku w ilości około 250ml, na danie drugie polecamy schab z jabłkiem, gotowane ziemniaki, surówkę z kwaszonej kapusty. Całość popić należy szklanką kompotu z dyni – 1035 kcal
    Podwieczorek: zalecamy koktajl z jogurtu naturalnego bez dodatku cukru z kawałkami brzoskwini. Do tego kanapka chleba pumpernikiel z margaryną o obniżonej zawartości tłuszczu i dżemem śliwkowym, do tego szklanka kawy bez cukru – 285 kcal
    Kolacja: wędzona makrela, 1 bułka grahamka z margaryną i niskiej zawartości tłuszczu, sałatka z pomidora, ogórka, cebuli i zielonej sałaty. Do tego szklanka soku z czerwonej porzeczki – 570 kcal  


    CZYTAJ WIĘCEJ>>


  • Orientalna
    Dieta orientalna jest dietą dalekiego wschodu. To połączenie filozofii Yin-Yang z zachodnimi założeniami doktora Haya. Yin-Yang to filozofia równowagi przede wszystkim dlatego doskonale odnosi się również do jedzenia i zachowania odpowiednich proporcji w przyjmowanych pokarmach. Dieta orientalna zapewnia szczupłą sylwetkę, długie życie a przede wszystkim chroni nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi.

    Posiłki należy jeść powoli celebrując niejako każdy kęs - warto.   Warto egzotycznie przybrać spiżarnię w: - kiełki wszelkiego rodzaju (sojowe, rzodkiewki - można kupić gotowe lub samemu wyhodować), - makaron sojowy, - sojowy tofu (może zastępować mięso lub mięso może zastąpić ten "serek"), - chińskie grzyby (krajowe też - dlaczego nie), - olej sezamowy (ew. słonecznikowy czy oliwę z oliwek), - przyprawy (chili, curry, imbir)   Dieta polecana dla osób z nadwagą a także dla osób zainspirowanych azjatycką filozofią równowagi. Dieta orientalna to nie tylko odżywianie - to odpowiedni styl życia, zdrowego życia. To równoważnia pokarmowa.  

    Sekretem diety orientalnej jest utrzymanie odpowiedniej równowagi pomiędzy spożywanymi trzema rodzajami produktów: białkowych, węglowodanowych i neutralnych. Dania białkowe najlepiej łączyć je z warzywami i owocami (szczególnie soczystymi) i spożywać koło południa. Dań węglowodanowych nie powinno się spożywać z białkami - szczególnie wieczorem, natomiast produkty neutralne możesz dowoli łączyć z produktami białkowymi i węglowodanowymi.

    Produkty białkowe: Ryby, jaja, mięso (polecam chude i drobiowe), soja, chudy nabiał, owoce morza. Produkty węglowodanowe:ryż (polecam długi, dziki), makarony (polecam sojowe, razowe), chleb, słodkie (m.in.: rodzynki, banany, figi) i soczyste owoce (m.in.: jabłka, cytryny, kiwi, truskawki, maliny) .

    Produkty neutralne:warzywa, produkty pełnomleczne, grzyby, orzechy, oleje, przyprawy.

    Przykładowy jadłospis: Śniadanie 142 kcal Sok marchwiowo - jabłkowo - pomarańczowy (200 ml - niskosłodzony), gruszka.  II śniadanie 20 kcal Sok pomidorowy (200 ml), seler naciowy (150 g).  Obiad 616 kcal Filet z dorsza w jarzynach zapiekany w folii (450 g), wino białe półwytrawne (120 ml). Podwieczorek 307 kcal Sałatka z garści rodzynek (20 g), orzechów włoskich (30 g), banana. Kolacja 247 kcal Warzywne risotto doprawione chili, imbirem, pieprzem i solą do smaku. Składniki risotta: kalafior (150 g), cebulka dymka (50 g), ryż (100 g), olej słonecznikowy (5 ml).


    * Stosowanie tej diety należy rozpocząć po konsultacji z lekarzem.
  • Odmładzająca
    Dieta odmładzająca, oparta głównie na sokach warzywnych i owocowych. Pomaga nie tylko schudnąć ale też zregenerować i odtruć organizm.  Produkty, które można spożywać w czasie diety, zostały podzielone na sześć grup:

    GRUPA I:świeże soki owocowe
    GRUPA II:świeże soki warzywne: marchwiowy, selerowy, pomidorowy, z kiszonej kapusty
    GRUPA III:gorące napoje: rosół ugotowany na samych jarzynach, napar z mięty, kawa bez cukru, słaba herbata bez cukru, z cytryną GRUPA IV:napoje mleczne: jogurt, kefir, mleko, maślanka
    GRUPA V: świeże warzywa: marchew, seler, pietruszka, szpinak, papryka, brukselka, cebula, kiszona kapusta
    GRUPA VI:świeże owoce: pomarańcze, grejpfruty, jabłka, cytryny, wszystkie rodzaje jagód

    Dieta pozwala zrzucić ok. 3 kg w ciągu tygodnia. W czasie diety nie wolno jeść ziemniaków, bananów, białego pieczywa, masła, cukru, tłuszczu (jedyne odstępstwo to niewielka ilość boczku).  

    Uwaga: produkty z różnych grup wolno łączyć wyłącznie w sposób podany w diecie i nie wolno ich zamieniać. Jeżeli świeże warzywa są akurat niedostępne, można zastąpić je mrożonkami.    

    Dzień 1.  

    ŚNIADANIE - Szklanka soku pomidorowego, kromka chleba chrupkiego, dwa plasterki podsmażonej chudej szynki, szklanka chudego mleka z drożdżami, 1 tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi.  
    II ŚNIADANIE - Szklanka soku z marchwi.  
    OBIAD - Smażony plasterek rostbefu, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu, dwie kromki chleba chrupkiego.  
    PODWIECZOREK - Szklanka soku jarzynowego z drożdżami piwnymi.  
    KOLACJA  - Dwa jajka sadzone z duszonym szpinakiem, pieczone jabłko, herbata z cytryną.   
    NAPÓJ DO PODUSZKI - Gorące lub zimne chude mleko z drożdżami piwnymi.    


    CZYTAJ WIĘCEJ>>


  • Typ sylwetki
    Z typem budowy związane jest tempo metabolizmu, kształt mięśni, grubość kości, szybkość z jaką gromadzisz bądź tracisz tłuszczyk. Od niego zależy też dobór odpowiednich ćwiczeń fizycznych oraz dieta. Każdy tyje trochę inaczej - jednym najszybciej przybywa centymetrów poniżej pasa, innym powyżej albo jednocześnie tu i tam. Zależy to m.in. od wydzielania hormonów, które wpływają na przemianę materii. Ale stosując odpowiednią dietę, możemy sprawić, że będziemy tracić centymetry przede wszystkim w wybranych partiach ciała.

    Program dla każdego typu sylwetki pozwala schudnąć 3-4 kilogramy. Dzienna porcja kalorii wynosi nie więcej niż 1300. Aby ocenić, jaki ma się typ budowy nie wystarczy popatrzeć w lustro. Należy zmierzyć obwód talii oraz bioder, a następnie podzielić je przez siebie (np. talia 62cm podzielić przez biodra 105cm = o,59).

    - Jeśli masz wynik w przedziale 0,50 a 0,70 - jesteś typem gruszki.
    - Jeżeli wynik mieści się między 0,71 a 0,80 - jesteś typem klepsydry.
    - Jeśli twój wynik wynosi 0,81 albo więcej - jesteś typem jabłka.

    Typ gruszka
    Górna część ciała jest drobna - ramiona szczupłe, piersi niewielkie, talia wąska. Natomiast obfite są biodra i pełne uda, ponieważ tkanka tłuszczowa odkłada się przede wszystkim poniżej pasa.

    Typ klepsydra
    Sylwetka jest proporcjonalna - ramiona szerokie, piersi duże, wyraźne wcięcie w talii i pełne nogi. Tkanka tłuszczowa rozkłada się w miarę równomiernie, ale ma tendencje do odkładania się na ramionach.

    Typ jabłko
    Ramiona są szerokie i zaokrąglone, piersi obfite. Jednak tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie na brzuchu, dlatego jest on wydatny, a talia słabo albo wcale nie zarysowana. Natomiast nogi są smukłe.
     
       
    CZYTAJ WIĘCEJ>>


  • Magnezowa
    Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym zębów i kości. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych. Poziom magnezu spada w organizmie, gdy podejmujemy duży wysiłek fizyczny i gdy intensywnie odchudzamy się, stosując różne nieraz wręcz drakońskie diety! 

    Niedobór magnezu powoduje m.in.: skurcze, uczucie odrętwienia i mrowienia, drżenie mięśni, nadmierną potliwość, ataki migreny, nadmierne wypadanie włosów.

    Źródła magnezu w pokarmach: czekolada, banany, awokado, zielone warzywa, mleko, pestki dyni, orzechy, soja. Dieta polecana: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom. Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, osób stosujących dietę łatwo strawną .Szczególnie bogata w: magnez, potas, cynk, witaminy A, E, C oraz błonnik. Codzienna porcja energii: około 1200 kcal.     


    DZIEŃ 1.  
    Śniadanie 265 kcalKromka chleba razowego, plasterek sera żółtego, pomidor, szklanka mleka.
    II śniadanie 105 kcalSzklanka soku z marchwi i jabłka.
    Obiad 535 kcalZupa ogórkowa bez śmietany (200 ml), sznycel cielęcy, 2 średnie ziemniaki, brokuły ugotowane na parze (100 g).   Podwieczorek 145 kcalKoktajl mleczno-bananowy (200 ml), posypany 1/2 łyżeczki wiórków gorzkiej czekolady.
    Kolacja 195 kcal Kromka chleba żytniego, śledź marynowany (50 g) pokrojony i wymieszany z ogórkiem konserwowym, ketchupem, cebulką, herbata zielona bez cukru.    

    DZIEŃ 2. 
    Śniadanie 260 kcalGrahamka (50 g), plasterek szynki drobiowej, pomidor, kakao na chudym mleku (200 ml).
    II śniadanie 95 kcalSerek waniliowy, szklanka wody mineralnej. 
    Obiad 270 kcalOmlet z 2 jaj i jednego białka ze szpinakiem i pomidorem, szklanka kefiru.
    Podwieczorek 140 kcalGarstka pestek dyni. Kolacja 415 kcalFilet z morszczuka zapiekany, surówka z marchwi, selera oraz jabłka (100 g), kromka  chleba żytniego.  

    DZIEŃ 3.  
    Śniadanie 340 kcal2 łyżki płatków kukurydzianych, łyżeczka rodzynek, 3 włoskie orzechy. szklanka chudego mleka.
    II śniadanie 70 kcalSzklanka soku pomidorowego. Obiad 520 kcal
    Kurczak z orzechami, 2 łyżki ryżu, marchew gotowana na parze.
    Podwieczorek 100 kcal Banan. Kolacja 170 kcal Kromka chleba wieloziarnistego, 3 szprotki, liść cykorii, herbata zielona bez cukru.

    * Stosowanie tej diety należy rozpocząć po konsultacji z lekarzem.
  • Zdrowe serce
    Choroby serca są w dużej mierze skutkiem niewłaściwej diety, obfitującej w czerwone mięso, cukier i tłuszcze zwierzęce. Zmieniając sposób odżywiania, zmniejszamy ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału. Dieta polecana jest osobom mające już problemy z układem krwionośnym oraz gospodarką tłuszczowo-węglowodanową organizmu. Dieta pozwala obniżyć ciśnienie i wspomaga układ krwionośny. . Obniżając kaloryczność menu do 1600 kcal dziennie, można schudnąć, nie odczuwając głodu.

    Stosuj regularnie:

    4–5 porcji dziennie kasz i przetworów zbożowych (żytni chleb z pełnego przemiału, płatki zbożowe, owsianka).
    4–5 porcji dziennie warzyw (pomidory, brokuły, szpinak, dynia) i owoców (morele, banany, winogrona, pomarańcze).
    2 - porcje dziennie mięsa, drobiu i ryb (chude mięso, kurczak lub indyk bez skóry, łosoś, tuńczyk, dorsz, makrela, śledzie).
    4–5 porcji tygodniowo orzechów, warzyw strączkowych, nasion (migdały, orzechy, słonecznik, groch, fasola, soczewica, ziarna soi).
    2- porcje tłuszczu dziennie, miękka margaryna, oliwa lub olej rzepakowy.
    Najwyżej pięć porcji tygodniowo słodyczy (cukier, dżem, miód, żelki, sorbet, lody, poncz owocowy)
    Unikaj: soli, która zwiększa ciśnienie i szkodzi sercu.

    Śniadanie - talerz owsianki z rodzynkami, tost pełnoziarnisty z łyżeczką dżemu, pomarańcza, szklanka zielonej herbaty.
    II śniadanie - grahamka,2 plastry chudej wędliny drobiowej, pół pomidora, szklanka soku pomarańczowego.
    Obiad -  2 łyżki makaronu razowego świderki, zupa pomidorowa z bazylią, dorsz pieczony w folii z warzywami, 2 łyżki brązowego ryżu,100 g brokułów gotowanych na parze, szklanka soku wielowarzywnego.
    Podwieczorek -  szklanka koktajlu z maślanki, truskawek z łyżką siemienia lnianego.
    Kolacja -  miseczka chudego twarożku z pomidorem i łyżką szczypiorku, 2 kromki chleba razowego, szklanka zielonej herbaty.
  • Metabolizm
    Dieta na poprawną przemianę materii zostala opracowana w w Kopenhadze. Ugruntowało się przekonanie, że główną przyczyną otyłości jest zbyt wolna przemiana materii. Wiele osób cierpiących na nadwagę czy otyłość właśnie w niej upatruje winy - "mam kiepską przemianę materii (wolniej spalam kalorie) i dlatego nie mogę schudnąć" - usprawiedliwiamy się sami przed sobą.

    Proponujemy kurację, którą przeprowadza się przez 13 dni, ani mniej ani wiecej. Jeżeli podczas kuracji wypijesz lampke wina, piwa, zjesz słodycze, przerywasz kurację od razu i w związku z tym ginie efekt. Jeżeli przerwałeś przed upływem 6 dni możesz powtórzyć ją po 3 miesiącach. Jeżeli przeprowadziło się kurację punkt po punkcie nie można jej absolutnie powtórzyć wczesniej niż po roku.

    Zaleca się, aby kurację powtórzyć po 2 latach, jeśli to potrzebne. Ze względu na długość kuracji trudno ją zaplanować, dlatego dobrze jest upewnić się, czy w tym czasie nie jesteśmy zaproszeni na obiad, urodziny lubinne przyjęcia. Lunch i obiad można zmieniać nawzajem. Jeżeli będzie to miało miejsce tego samego dnia.

    Dieta zmierza do przemiany materii, co prowadzi do tego, że po 13 dniach możesz jeść normalnie bez obaw tycia przez pierwsze 2 lata. Jeśli jesteś głodny wypij szklankę wody. Pij co najmniej 2 litry wody dziennie. 

    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Rozdzielna (niełączenia)
    Doktor William Howard Hay opracował odchudzającą dietę, której główne zalecenia dotyczą niełączenia w jednym posiłku produktów białkowych i węglowodanowych a także nieprzekraczania dziennej dawki 1000 kalorii. William Hay stworzył dietę, która opiera się na spożyciu w ciągu dnia jednego posiłku węglowodanowego, jednego białkowego i jednego składającego się jedynie z warzyw lub owoców. Chociaż metoda nie jest mocno restrykcyjna, istnieje kilka produktów, które należy wyeliminować z menu, a jest to cukier, kawa, napoje gazowane, mocna herbata, alkohol, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, ciasta i ciasteczka oraz jedzenie typu fast food.

    Należy jeść często, lecz w niewielkich ilościach, pamiętając o piciu między posiłkami, a nie w ich trakcie. W ciągu dwóch tygodni stosowania diety można zrzucić około 2,5 kilograma. Wydaje się to może niewiele, lecz zważając na fakt, że możemy jeść praktycznie wszystko (jeśli tylko nie łączymy białek i węglowodanów), to omawiany plan żywieniowy na pewno znajdzie swoich zwolenników. Według twórcy diety niełączenia, w procesie metabolizmu białka i węglowodany wymagają pracy innych enzymów, więc spożywając oba rodzaje tych produktów, żaden z nich nie zostanie dobrze strawiony, co może powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej.

    Podział produktów:
    Węglowodanowe: ziarna, płatki owsiane, chleb razowy, karczochy, ziemniaki, piwo, słodkie owoce (np. figi, banany, dojrzałe gruszki, winogrona, rodzynki).

    Białkowe:
    Białkowe - Neutralne: oleje roślinne, margaryna, masło, oliwa z oliwek, śmietana, warzywa (oprócz ziemniaków), koperek, czosnek, kiełki, dymka, awokado, miód, otręby, wędliny, zioła.  

    Produkty białkowe oraz węglowodanowe można bez obaw łączyć z produktami neutralnymi. Jeden posiłek w ciągu dnia powinien składać się jedynie z warzyw lub owoców, w kolejnym powinny dominować białka, zaś w następnym węglowodany. Między spożyciem dania białkowego i węglowodanowego powinny upłynąć co najmniej 4 godziny. W trakcie trwania diety niełączenia, należy wypić około dwa litry wody lub herbaty (zielonej, ziołowej, owocowej) między posiłkami. Po zastosowaniu diety niełączenia przez dwa tygodnie, większość osób traci około 2,5 kilograma. Niektórzy jednak pozbywają się aż 5-7 zbędnych kilogramów przy 3-tygodniowym programie.

    Pamiętajmy, że jeśli chcielibyśmy stosować dietę doktora Haya dłużej, konieczna jest konsultacja z lekarzem.


    CZYTAJ WIĘCEJ>>
  • Ewa Chodakowska

    Nie ma chyba nikogo, kto by jeszcze nie słyszał o sukcesach Ewy Chodakowskiej we wprowadzaniu do społeczności naszego kraju wartościowych nawyków – zarówno dotyczących prowadzenia zdrowego trybu życia, odpowiedniego odżywiania się i w końcu – regularnych ćwiczeń.

    Dieta, zakładająca regularne ćwiczenia fizyczne, nie może składać się z artykułów spożywczych słabej jakości czy o niskich wartościach odżywczych. Śniadanie z reguły to opracowana przez autorkę diety specjalna owsianka, zaś pozostałe dania mogą być już bardzo różne.

    Przede wszystkim należy:

    -spożywać 5 posiłków wedle zasad ogólnych, dotyczących racjonalnego żywieniajeść
    -posiłki o regularnych porach (w zależności od głodu danej osoby posiłki powinno się przyjmować co 3 albo co 4 godziny)
    - śniadania, jako najważniejszego posiłku dnia

    To właśnie śniadanie w wykonaniu Chodakowskiej daje nam najwięcej energii i pozwala więcej osiągnąć. W skład śniadania wchodzi specjalna owsianka z licznymi dodatkami.

    CZYTAJ WIĘCEJ>>

na stronę
Pokazuje 1 - 16 z 50 elementów
Pokazuje 1 - 16 z 50 elementów